sort proizvodi
news

Мајданпек уређује околину Рајкове пећине - У плану изградња Центра за посетиоце и обнова парка

Autor:

Рајкова пећина, на само 2,5 километара од Мајданпека, представља једну од главних туристичких атракција овог краја. Унутрашњост пећине реконструисана је пре неколико година, а у наредном периоду планирано је и уређење њене околине. Општина Мајданпек је, у оквиру пројекта Мирацле Цавес, усвојила идејно решење уређења платоа испред Рајкове пећине.

- У наредној фази, преостаје да се уреде правно-имовински односи, како би се приступило изради преостале техничке документације и покренули радови - објашањавају за еКапију у Туристичкој организацији Мајданпек, појашњавајући да земљиште око пећине припада Србијашумама.

Идејним решењем, којим је обуваћено око 9.000 м2, предвиђено је уређење парка и околине, као и изградња Центра за посетиоце. Процењена вредност радова по техничкој документацији је 271.000 ЕУР.

- Планови Општине Мајданпек су да се у наредним месецима заврши техничка документација, која ће послужити за конкурисање за средства, код домаћих и иностраних фондова - наводе саговорници еКапије.

Обнова прилаза представља наставак уређења Рајкове пећине, у оквиру пројекта "Чудесна природа - изградња капацитета у туризму", који финансирају Општина Мајданпек, Европска унија и Аустријска развојна агенција. Уређење унутрашњости Рајкове пећине завршено је у августу 2014. године, а компаније ВМС из Београда радила је пројекат ове реконструкције.

- Имали смо задатак да обновимо једну од најлепсих пећина у Србији. То је био интересантан и изазован пројекат, у оквиру кога је пробијен пролаз између два дела пећине, тако да је уместо ранијих 700 метара, сада за туристички обилазак на располагању рута од 1.400 метара. Пројекат је омогућио да обилазак Рајкове пећине буде много комфорнији и лепши, а пре свега сигурнији за посетиоце - објашњава Синиша Матиц, директор и власник компаније ВМС из Београда.

Током уређења, у пећини је завршена реконструкција електро инсталација, осветљења (ЛЕД расвета) и система обезбеђења. Набављен је бежични аудио систем за туристе и локални телефонски систем у самој пећини, ради додатног обезбеђења туриста. Вредност те инвестиције износила је 520.000 ЕУР.

Претражите вести

Драган Поповић

Председник општине Мајданпек

email

Општина Мајданпек

place Светог Саве бб, 19250 Мајданпек

local_phone 030 / 581-140, 581-141

email majdanpekso@majdanpek.rs

local_printshop 030 / 581-240, 583-106

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

MAJDANPEK
  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %